Főoldal Iskolai élet Mindennapjaink

Mindennapjaink

Matula bácsi a Tó-parknál

Fekete István: TÜSKEVÁR c. regényével kezdtük az irodalom órákat az osztályomban. Az eredeti helyszín nagyon messze van, de tó és nádas, törökbálinti „berek”a Tó-parknál található. No, meg egy Matula bácsi, aki az én húgom férje, sőt gyakorló horgász.

Bővebben...

 

Zimándy híradó e02

 

Zimándy híradó e01

 

Kopjafaállítás a Nyerges - tetőn

2016. augusztus 21-én a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola nevelőtestületével közösen kopjafát állítottunk a Nyerges - tetőn.
A kopjafát Balázs István faragta.

A videó lejátszása Internet Explorer böngészővel ajánlott

 

Szüret a Meleges-hegyen

Szeptember 29.-én Szent Mihály napján szüretelni volt a harmadik évfolyam. Azt mondja a kalendárium, ezen a napon, ha még itt vannak a fecskék, hosszú ősz lesz. Számadást kellett adniuk a pásztoroknak a nyájról, ha összebújtak az állatok este az ólban, azt jósolták, hosszú lesz a tél. Sőt búcsút, vígasságokat is tartottak ilyenkor. No, gondoltuk, nekünk is legyen emlékezetes ez a nap! Buszokkal mentünk Neszmélyre, négy osztály, szülőkkel, tanítóikkal.

Csodálatos idő, szőlőhegyek, és gazdag program várt ránk. A Meleges-hegy tetején a Hilltop szőlős gazdája István bácsi már várt minket. Vödrökbe szedtük a szőlőt, aztán osztályonként bogyóztuk,,csömöszöltük, préseltük. Megkóstolhattuk a préssel kifacsart édes szőlőlét, a mustot,a gazda töltögette a lopó segítségével. Ezután volt a finom meleg ebéd az étteremben ahol a rántott csirkemell, hasábburgonya mellé bodzaszörpöt is kaptunk. Még jutott idő játékra is a füves park játszóterén. Mivel tanulmányi kirándulás volt még napokig írtunk, rajzoltunk erről a szüretről.

KÉPEK

                                                                               A harmadik évfolyam

 

"Elmentem a piacra"

Szeptember közepén egy pénteki napon elmentünk az osztályommal a helyi őstermelői piacra. Hozták magukkal a kosárkáikat a gyerekek, az anyukák segítettek a fizetésnél. 500 FT volt a limit, előre megírták a bevásárló listát, csapatokban vásároltak .Projekt készült ebből a témakörből, matematika, fogalmazás, vizuális kultúra tantárgyakhoz kapcsoltam a tananyagot: mértékegységek, kommunikáció, élménybeszámoló is természetesen csoportmunkában. Az egyik almaárus megajándékozta a gyerekeket egy almával, köszönjük szépen.

A képek, az elkészült tablók a bizonyíték, már ebben az életkorban lehet a gyerekeket vásároltatni, tanulják meg beosztani a pénzecskéjüket.

Novemberben, 1000 FT-ból kell majd gazdálkodniuk, reméljük megint ügyesek lesznek.

 

               A Zimándy iskola 3.D osztálya, Lantosi Nóra tanító

 
További cikkeink...